Copyright © 2020-2022 P.IVA 06746930152

The Radisson Collection Hotel Palazzo Nani in Venice

16 June 2022

Project signed by studio Marco Piva, realized by Concreta

 

The Radisson Collection Hotel Palazzo Nani in Venice is one of the most recent and prestigious realizations by Concreta, the Postalesio-based company specialized in high-profile contract for hotels, commercial spaces and residential areas, all sectors in which the Italian contractor from Valtellina has developed an experience that has led the company to a leading position in the national and international field. The particular nature of this ancient Venetian palace and the complex logistics required by the execution of works in the lagoon, represented a challenge faced and won thanks to the combination of ‘attention to detail’ and ‘global approach’ that has always characterized the philosophy of Concreta.

The Radisson Collection Hotel Palazzo Nani is located in the heart of the Cannaregio district, a particularly suggestive and ‘authentic’ area of ​​Venice, a fundamental route for the urban layout of the city since the Middle Age, when the Cannaregio Canal was the entrance to the city ​​for those who came from Padua or Treviso through the lagoon routes.

Prestigious brand of hospitality in the world, Radisson Group wanted to transform this historic residence into an enchanting hotel with 52 rooms and suites and 3 private apartments, which has become part of the Radisson Collection chain, where hospitality finds its highest expression in the offer of iconic structures, which reflect the character of the territory and the place, combining the atmosphere of an ‘authentic’ stay with the comfort of a high-profile design.

For this hotel, Concreta created all the common areas on a project by Studio Marco Piva, according to a ‘box-in-the-box’ furnishing concept aimed at keeping intact the strong historical identity of the building, enriching it with a language of elegant contemporaneity.

Spaces are large and bright, some overlooking the Cannaregio Canal and offer chromatic shades recalling the nuances of the frescoed ceilings, in combination with seats with intense colors that refer to the expressions and values ​​of the Territory, the colors of the water, the reflections of the glass, the interiors of the ‘gondolas’.

The non-stop dialogue and full harmony that has characterized the collaboration between the designers of Studio Marco Piva and the Concreta team – from the choice of colors and materials to the sharing of prototypes – made it possible to translate the inspiring concept into a high-profile creation, fully respondent to the contents and needs of the project and the Client.

For the Private Restaurant, a milky white ribbed glass wall paneling was chosen to give rhythm to the space between the seats, a covering embellished with an integrated backlight. In the main restaurant, the focus point is made up of a sculptural monolith-filter, a large marble bench with upholstered seats in a soft teal velvet. A curvilinear bar counter dominates the scene and follows the floor islands. The covering is a textured carpet of white Venezia marble and Paradigma marble which contrasts it in a darker shade. The chromatic dominant of the spaces is the lagoon-green declined in its various shades. In the lounge bar – which serves also as breakfast room – very dark colors have been selected running from wall to ceiling to create an immersive, enveloping atmosphere and to emphasize precious custom metal elements – such as the wall bottle holder – with a ribbed dark wood that gives rhythm to the wall, the motif of which is taken up by the striped ruby-colored upholstery that recalls the interior of a ‘gondola’. The two lobbies in the ‘noble halls’ on floors B and C are characterized by being elegantly frescoed spaces, with ‘marmorini’, muses painted in the ovals above the doors of the second floor hall, fresco ceilings with Apollo, Venus and Cupid and Orpheus in Olympus.

These spaces have required particular efforts to harmonize the current intervention with the needs of a historic home that expresses its beauty and fragility. Thus, the recovered and cleaned historic ‘seminato’ floor was joined by a custom-made mobile furniture designed by Studio Marco Piva, of the same kind but in different colors in dialogue with the colors of the frescoes, with lounge chairs created in collaboration with Natuzzi, alongside tables, work tables and meeting tables always designed by Studio Marco Piva. The lighting project includes both custom and branded luminaires. The technical lights were created ad hoc in collaboration with Artemide and completed with large circular chandeliers and LED light sculptures from leading brands such as Italamp, Flos and Vibia. The decorative lighting was handled by Concreta.

It is not surprising that in a project with a high content of historical and territorial identity like this one for Palazzo Nani, fabrics play a quite relevant role. Here, the declination of the textile elements and the chromatic choices are directly related with the comfort of the seat and the scenographic rendering of the context. Most of the fabrics that dress the hotel spaces are produced by Rubelli, a historic and prestigious Venetian brand. The bright velvets are by Rada Tessuti and the colorful rugs by Besana Carpet Lab play with the textures of the floors and give contrast and movement.

(Visited 17 times, 18 visits today)

Related posts: